Boller

Boller

Å bake boller med damp er som å skape et magisk øyeblikk. Damp gir baksten mer volum, bedre smak, den blir mer luftig, mer gyllen og sørger for et perfekt resultat hver gang.

Ingredienser

6 dl melk
1 kg hvetemel
100 g sukker
10 g (ca. 2 ts) salt
12 g (ca. 3 ts) kardemomme
40 g fersk gjær
1 stk egg
100 g smør i terninger, romtemperert
200 g sjokolade, grovhakket
2 eggeplommer + 2 ss vann til pensling (vispes sammen)

Fremgangsmåte

1. Bland sammen hvetemel, sukker, salt, kardemomme og egg i en bolle.
2. Smuldre oppi gjæren og tilsett 5 dl av melken. Elt deigen i en kjøkken- maskin på lav hastighet, og tilsett om nødvendig resten av melken for å få en glatt og jevn konsistens. Det tar som regel 4–6 minutter, men du kan gjerne la den elte i 10–15 minutter.
3. Tilsett smøret litt av gangen mens du elter på jevn, lav hastighet. Elt deigen til den har absorbert alt smøret – det tar ca. 5 minutter.
4. Legg deigen i en bolle og la heve under plast i ca. 1,5 time.
5. Tilsett sjokolade og elt deigen i ca. 3 minutter til sjokoladen er jevnt fordelt.
6. Del deigen i like deler, trill ut boller og etterhev på stekebrett i ca. 30 minutter. Pensle bollene med eggeblandingen.

Start med å steke bollene midt i ovnen på 150 °C med 25 prosent damp* i 15 minutter. Slå deretter av dampfunksjonen, og stek videre med varmluft (180 °C) eller over/undervarme (200 °C) til bollene er gylne. Avkjøl på rist.

* Med SousVide-ovn stilles dampnivået til «Fuktighet Medium».