Tasteology

TASTEOLOGY

Tasteology er en dokumentarfilm som avdekker smak fra et nytt synspunkt. Vi har sett på vitenskapen og opplevelsen, ikke bare på smaken og ingrediensene. Gjennom episodene kan du bli inspirert til å «Ta smaken til et nytt nivå» på kjøkkenet.

Kilde: Oppdag ekte smak

God mat gir deg en taktil opplevelse. Å tilberede maten selv gir deg evnen til å ta kontroll over hva du velger å tilføre kroppen og viser respekt for ingrediensenes ekte smak. Mark Schatzker, matskribent, kaller dette «the power of flavour» – et alternativ til kunstige smakstilsetninger som hjelper deg å sette pris på hver munnfull. Oppdag mer i episoden nedenfor.

Det er noe spesielt med ingrediensene, nemlig råvarene

Hisato Nakahigashi

Trendsetter & Restaurant-eier som søker lokal mat

Mark Schatzker som spaserer på en gresslette med sønnen sin

Tilfredstiller kroppens behov

Hvordan vi henter ingrediensene påvirker hvordan vi gir kroppen mat. Forfatteren Mark Schatzker mener kroppen utvikler appetitt for mat og næringsstoffer den trenger for å være sunn, men at kunstige smakstilsetninger er kommet i veien. Dette kan reverseres ved å fokusere på høykvalitetsingredienser og la appetitten guide deg til å konsumere i henhold til kroppens behov.

En bolle med organisk frukt slik som appelsiner
En rekke med asparges
Vær oppmerksom

Å søke etter lokal eller økologisk mat er et godt utgangspunkt når du tenker på hva du tilbereder og spiser

Finn den riktige smaken

For å finne de mest intense smaker, må du spore opp de beste kildene. Med så mye mat med kunstige smaksstoffer på markedet kan dette være et vanskelig valg. Med ved å jobbe med å søke deg frem til gode matvarer som fremmer god helse gjør at du vil oppleve smaker som ikke kan skapes i et kjemisk laboratorium.

Tilbake til Røttene

Få kontroll på matkilden ved å velge håndlaget, håndplukket mat smekkfull med naturlig smak. Oppdag gleden av å bake ditt eget brød med ingredienser av høy kvalitet eller søk etter matskatter i nærmiljøet.

Søken

Hisato som lukter på en nyplukket østerssopp

På søk etter ferske matvarer

Trendsetterne Satchiko og Hisato Nakahigashi har en Michelin-restaurant med 2 stjerner utenfor Kyoto. De henter ingrediensene innenfor 10 km fra hjemmene sine. Lokal matsøk gjør at de kan tilby fersk, lokal smak til hver matrett og legge til en unik emosjonell dimensjon til spiseopplevelsen.

En trebolle med nyplukkede urter og blader
Et utvalg av fisk på kullgrillen
Hold deg til lokal mat

Ingredienser som er hentet i nærmiljøet garanterer ferskhet

Finn din kilde

Før du finner kilden til de riktige ingrediensene, må du identifisere matvarer som er viktige. Gå til siden «Ta smaken til et nytt nivå» for å lære om hvordan matkvalitet påvirker ernæring og last ned tiltrekkende oppskrifter via vår app.

KJØLING: STEGET VI GLEMTE

Den kan virke som et paradoks at i en tid hvor vi er mer opptatt av miljøet enn noen gang tidligere, at vi på en eller annen måte har glemt å respektere maten vår. Våre eksperter hevder at riktig oppbevaring av mat og kjennskap til hvordan vi tar vare på rester kan føre til nye smaksopplevelser og økt kreativitet. Oppdag mer i episoden nedenfor.

Du mister ikke bare smak under lagring, du kan også oppnå smak

Ludwig Maurer

Wagyu kvegoppdretter og kjøtt-kokk

Et utvalg av ulike salatblader

En smaksrevolusjon

Vi kaster mer enn 1/3 av maten vi produserer bare fordi den ikke oppfyller en kosmetisk standard. Men en revolusjon nærmer seg, og når snart kokepunktet. Feedback, startet av Tristram Stuart, bruker disse helt brukbare produktene på arrangementer, for å øke bevisstheten. Og vi kan ta i et tak hjemme. Hvis vi lagrer den riktige maten på de riktige stedene med riktig temperatur, får vi mindre avfall og større glede av mat med mer smak.

Et utvalg av mat fra ulike matgrupper
Tilbereding av en stor gryte på Feed the 5000-arrangementet til Feedback
Mat de 5000

På dette arrangementet koker Feedback opp en enorm fest ved bruk av resteprodukter i Europas største gryte

Mindre avfall, mer smak

Hvis du tenker mer på hvordan du nedkjøler maten kan du redusere matavfallet ditt og øke ferskhetsgraden av maten. For å få glede av at den gode smaken vedvarer, må du hindre at produktene mister fuktighet. TwinTech®-teknologien øker fuktigheten i kjøleskapet ditt og sørger for at innholdet bevarer sin fuktighet og sin smak. Resultatet er at du kan lagre maten inntil 3 ganger lengre.

Smart oppbevaringsguide

 • Ulike fiske- og kjøttyper
  1
  Kjøtt og fisk

  Oppbevares nederst i kjøleskapet ved lave temperaturer fra 1 til 3° C

 • Et utvalg av grønnsaker slik som auberginer
  2
  Modne grønnsaker og drikkevarer

  Oppbevares øverst i kjøleskapet ved omtrent 4 til 5° C

 • Krukker med sylteagurker og syltetøy
  3
  Hermetikk og krukker

  Oppbevares i kjøleskapsdøren hvor det er 5 til 7° C varmere

Rotgrønnsaker med forskjellig fasong

Skjønnhet er subjektivt

Også for frukt og grønnsaker. Culinary Misfits, drevet av Lea Brumsack og Tanja Krakowski, forvandler såkalte «stygge produkter» til en kunstform. de tilbyr en stor variasjon av smoothies, som er en flott måte å bruke opp resteprodukter på hjemme. Fordi, som de sier, «du kan putte alt i en smoothie, selv om det er bløtt eller overmodent. Ingen kan se det». 

I henhold til Niki, fryser du en overmoden banan kan du lage den mest fantastiske veganer-iskremen.

Forvandle restene dine

Uferdig mat trenger ikke å være bortkastet så lenge du er forberedt på å være kreativ. Matavfall-eksperten Niki Charalampopoulou forklarer hvordan frysing av rester kan bidra til å redusere avfall – og kan gjøre det enklere å lage deilige snacks.

Ut utvalg av mat som må nedkjøles slik som salat og fisk

Frisk opp perspektivene dine

Ved å bruke riktig nedkjølingsteknikk bevarer du de naturlige smakene i matvarene. Besøk våre «Ta smaken til et nytt nivå»-sider for å lære alt du trenger å vite om hvordan du holder maten fersk i lengere tid.

Varme: på tide å gjenoppdage fuktighet

Kan hemmeligheten med den beste matlagingen dreie seg om fuktighetsnivå og om å holde temperaturen lav? Vi har reist fra Paris til Cali, Colombia for å undersøke varme, og hva varme betyr for ekspertene. Resultatet var at vi oppdaget den raskeste måten for perfekt smak for over 1000 år siden. Nå er det på tide med en moderne vri på en gammel teknikk. Oppdag mer i episoden nedenfor.

Matlaging er ikke et spørsmål om tid. Det er temperaturen som teller

Hervé This

Grunnleggeren av molekylær gastronomi

En kjele med vann på et bål

Hva betyr matlaging?

Er det å tilføre et matprodukt varme, bare en måte å få enkelte matvarer trygge å spise? Eller også en måte å skape smaker og gjøre maten mer tiltalende? Dette er bare noe av hva Hervé This, oppfinneren av molekylær gastronomi, har viet livet sitt til å finne ut av. Vi snakket med han for å finne ut av hva eksperimentene han har lært han. Og i prosessen oppdaget han til og med hemmeligheten bak å koke det perfekte egget.

Hervé i laboratoriet sitt
Det perfekte egget

Mellom 67 og 68 °C gir deg den beste smaken og konsistensen på eggeplommen

Tilbake til røttene

Bruk av fuktighet når det gjelder tilberedningen er et tusen år gammelt triks, som fordeler varmen jevnt og gjør maten saftigere og med bedre smak. TV-kokken Catalina Vélez tror at alle kommer til å gå tilbake til røttene sine – og å spise ordentlig mat. Damping er et gammelt triks som trenger gjenoppliving. Den beholder næringsstoffene i maten og holder ingrediensene på topp ved å tilberede ved lav temperatur.

Sammenlign bildet av to stekte steker. Steken tilberedt med damp er større og saftigere.

Siste nytt når det gjelder temperatur

Hvis du legger 1 kg kjøtt i en stekeovn og steker på den vanlig måten, sitter du igjen med omtrent 700 g. Hvis du derimort tilbereder kjøttet med en lavere, mer skånsom temperatur får du tilbake nesten like mye som du la inn. Ikke nok med det, du forsegler all den viktige væsken i maten du tilbereder, slik at maten smaker mye mer og er saftigere.

Den gyldne skorpen på et dampbakt brød
PlusSteam stekeovn

Tilfører tørr varme til dampbaking, for å utvikle den ultimate gyldenbrune skorpen.

PlusSteam ovn med damp

Forsterk skorpen med damp

Damp er ikke bare for kjøtt og grønnsaker. Bruk av damp til baking gir deg myk krumme, større hevevolum og viktigst av alt en utrolig sprø skorpe. Den ekstra fuktigheten på deigens overflate danner mer stivelse, som gjør at den blir ekstra sprø.

Sous vide biff

Den perfekte medium-rare biffen stekes til 56,5° C.

Damp på neste nivå

Den mest avanserte dampteknologien finner du i de mest profesjonelle kjøkkene, men nå kan du oppnå de samme resultatene hjemme. Med sous vide kan du vakuumpakke maten og låse inn smaken. Deretter steker du maten ved en lav temperatur, for å sørge for et jevnt resultat. ProCombi® Plus ovn med damp har en sous vide-funksjon som gjør at du kan oppnå fantastiske smaksopplevelser uten å dra kortet på en dyr restaurant.

Et levende bilde av en flamme

Påfør litt varme

Perfeksjoner tilnærmingen til varme ved å gå til «Ta smaken til et nytt nivå»-sidene våre, og få råd om de beste matlagingsteknikkene. Oppdag hvordan forskjellige metoder og temperaturer kan påvirke smaken i måltidene dine.

Opplevelse: mer enn bare mat og drikke

Tenk deg lyden av en sprø selleristang ... tenk nå på hvordan det påvirker din smaksopplevelse. Kokken Jozef Youssef og professor Charles Spence utforsker nøyaktig dette: hvordan våre sanser påvirker våre smaksoppfattelser og generelle spiseopplevelser ved å få maten til å se friskere og mer smakfull ut. Oppdag mer i episoden nedenfor.

Våre øyne gir oss all informasjonen vi trenger om mat

Jozef Youssef

Kitchen Theory Project (kjøkkenteoriprosjekt)

En tallerken med perfekt presentert gourmetmat

Smak: en 5-sansers opplevelse

Vår visuelle sans gir oss inntil 28 prosent av smaksopplevelsen. Dette er en teori Instagram kokk Jacques la Merde tar helt ut. Han serverer eksklusive smaksretter – faktisk tilberedt av ingredienser fra en bensinstasjon – til sine tusenvis av følgere demonstrerer hvordan visuelle teknikker påvirker vår oppfatning av mat.

Noen tar bilde av den perfekte presentasjonen av gourmet-mat
Et utvalg av gulrøtter i forskjellig farge
Mat som presenterer seg fra sin beste side

Utfordre øynene for å forbedre smaken på maten din ved å variere farger og utseende.

Et visuelt festmåltid

Den visuelle appellen av mat handler om teknikk. Dampkoking sikrer at maten bevarer flere vitaminer og næringsstoffer og gir den en nytt utseende. Dampkokte grønnsaker bevarer mer klorofyll og kjøttet blir saftigere og mørere – dermed vil du oppleve den perfekte smaksopplevelsen.

Smak med farger

 • En skje med rød gelé
  1
  Rød

  Røde matvarer minner oss om bær og myke frukter og gir oss forventinger om en søt smak.

 • En skje med grønn gelé
  2
  Grønn

  Ferske og skarpe grønne farger minner oss om umoden frukt – smak av surt og syre.

 • En skjem med hvit gelatin
  3
  Hvit

  Hvite matvarer henter frem minner om salt og salte smaker, og gir oss forventninger om en velsmakende godbit.

Alt smaker bedre plassert på et nydelig servise...

Christine Flynn

også kjent som kokken Jacques la Merde

En tallerken med perfekt presentert gourmetmat

Perfeksjonere detaljene

Skal du lage den perfekte smaken, må du legge vekt på detaljene. Tallerkener og glass som tas godt vare på er avgjørende for den visuelle effekten av maten. Ifølge Kitchen Theory-teamet kan du se en 10 prosent endring i sødmeoppfatning, avhengig av form og farge på hvilken tallerken du velger å servere dine retter på. Det er avgjørende at tallerkener og glass er i topp stand for å skape denne illusjonen.

En kokk som danderer 1 tallerken med perfekt presentert gourmetmat
Innsiden av RealLife-oppvaskmaskinen.
Maksimal påvirkning

Tar du godt vare på tallerkener og glass øker, matens visuelle appell.

Diagram som viser komponentene i et velsmakende måltid

Opplevelser du kan forme

Ha den perfekte opplevelsen i hånden ved å besøke våre sider «Ta smaken til et nytt nivå». Oppdag ideer og forslag og last ned vår app for smarttelefon.

Bonus: Perfeksjonering av en klassiker

Du finner cæsarsalat på menyen i restauranter over hele verden. Selv om den stadig er preget av endring, er den alltid på moten. I takt med ulike tolkninger rundt om i verden, spurte vi noen av Tasteology-ekspertene våre om deres unike tilnærminger til den klassiske retten. For å vise deg kunsten bak Taking Taste Further i praksis. Oppdag mer i episoden nedenfor.

Matlaging handler først og fremst om kjærlighet, deretter kunst og teknikk.

Hervé This

Molekylær gastronomi

En gatematrett av fritert søtpotet

Gjenskap, vær oppfinnsom, forbedre

Hva skjer når du bytter kylling med tørrlagret wagyu-kjøtt? Eller uten kjøtt i det hele tatt? Hvordan påvirker lokale ingredienser smaken? Spesielt når lokalt kan bety en gård i utkanten av Berlin eller Stillehavet ... Dette er bare noen av spørsmålene vi møter i denne bonusepisoden.

Et utvalg av ulike salatblader
Oppdag kreativiteten din

Det å gjenoppfinne en klassisk rett er en perfekt måte å utforske matlaging som er både kreativ og personlig.

Hervé This i hans gastronomilaboratori

Kontrast balansert med omhu

Hervé This mener at hemmeligheten i en cæsarsalat er den perfekte kombinasjonen av kontrasterende teksturer og smaker. Sprø krutonger komplementerer den kremete ansjosdressingen, mens parmesanost gir en skarp smak til grillet kylling og saftige salatblader. Resultatet er en smakseksplosjon i hver eneste munnfull.

RESULTATENE

Cæsarsalaten presentert på en perfekt måte

Restene av Caesar-salaten

Culinary Misfits setter stempelet sitt på klassikeren med en avfallsfri og vegetarisk vri. Versjonen kombinerer lokale ingredienser som rødbete og salatblader med en tahinidressing, gulrotsalat og krutonger fra brødrester.

Ludwig Maurers cæsarsalat med wagyu-kjøtt

Hengtørket cæsarsalat

Lag din egen klassiker ved å smaksette en rett med ting du er glad i. Ved å bytte ut kylling og brød med wagyu-kjøtt og en dressing med eddik og kapers, viser Ludwig Maurer hvordan en kjent rett kan bli helt personlig.

True Flavour Salad

Velsmakende og næringsrik mat behøver ikke å være komplisert. Forfatter Mark Schatzker velger saftige kyllingstykker og friske salatblader til salaten sin. Ingredienser av høy kvalitet valgt med omhu, som krever minimalt med krydder for å oppnå en perfekt smak.

Catalinas cæsarsalat-capapéer

Pacific Perception Cæsarsalat

God mat skal reflektere de tingene du er glad i. Kokken Catalina Vélez henter inspirasjon fra hjemlandet Colombia. Hun lar ingrediensene snakke for seg selv. Hun smaksetter salaten sin med røkt hai, spisskummen, maisbrød og sofrito.

Jozef Youssef legger en siste finish på en rett

Det personlige uttrykket

Øvelsen «Perfecting the Classic» viser hvor intimt det å tilberede og spise et måltid kan være. Det er også en mulighet til å utforske din personlige tolkning av en kjent oppskrift. Slipp kreativiteten din løs og skap en virkelig unik smaksopplevelse. Men ikke la reisen din mot det å mestre god smak slutte her ...

OM TASTEOLOGY

Hva skjer når du spør en professor i psykologi, en berømt Instagrammer, en vitenskapsmann eller en matavfallsaktivist det samme spørsmålet som vi normalt kun spør tradisjonelle kokker? Tasteology, vår nye dokumentar gir deg alle svarene. Se traileren nedenfor.

Last ned pressemateriale (Kun engelsk)

En kokk tar bilde av en perfekt presentert rett

Hva er Tasteology?

«Tasteology» er en ny dokumentarfilm som avslører de fire trinnene for å oppnå matlagingsresultater som stimulerer sansene, er bærekraftig, næringsrik og smakfull samtidig. Vi går langt utover de tradisjonelle matlagingsprogrammene i våre episoder: Kilde, Kjøling, Varme og Erfaring. Gjennom episodene kan du bli inspirert til å «Ta smaken til et nytt nivå» på kjøkkenet.

Møt smaksekspertene

Ludwig Maurer mater en av sine kuer

En ny tilnærming til smak

Tasteology gir deg smak fra en helt nytt synspunkt. Fra områder som spenner fra psykologi til Instagram, har vi hentet innsikt fra eksperter på tvers av hele næringsspekteret. Som Ludwig Maurer, en Wagyu-kvegoppdretter. En ekspert med henhold til alt innen kjøtt, forklarer han hvordan du bevarer ferskhet og fremmer smak. La oss nå introdusere alle våre fascinerende eksperter.

Godt slaktekjøtt
 • Satchiko og Hisato Nakahigashi står lykkelige ved siden av hverandre
  Satchiko & Hisato Nakahigashi

  Søkende trendsettere og kokker fra Kyoto, Japan.

 • Mark Schatzker i en eng med gress
  Mark Schatzker

  Forfatteren av The Dorito Effect, en bok som handler om kunstige smaksstoffer og helsekrisen i USA.

 • Tristram Stuart smiler til kameraet
  Tristram Stuart

  En Brighton basert forfatter som vil redusere miljøpåvirkningen av mat som kastes.

 • Culinary Misfits-damene ved siden av hverandre
  Culinary Misfits

  Berlin-based duo som aktivt søker og bruker "stygge" produkter som de fleste ville velge og kaste.

 • Hervé This står stolt i labben sin
  Hervé This

  Paris-basert gastro-kjemiker, berømt for å lære verden å koke et egg i en oppvaskmaskin.

 • Catalina Vélez står i en solfylt eng i solnedgangen
  Catalina Vélez

  En av verdens mest innflytelsesrike latin-amerikanske kokker og en stor forkjemper for tilbereding av mat med damp.

 • Charles Spence i sitt universitetskontor
  Charles Spence

  Professor innen eksperimentell psykologi på Oxford, og forskningen hans fokuserer på spiseopplevelser.

 • Jozef Youssef som står i sitt restaurantkjøkken
  Jozef Youssef

  Creative Director og Chef Patron av det gastronomiske prosjektet Kitchen Theory han driver med Charles Spence.

 • Jacques la Merde smiler
  Jacques la Merde

  Også kjent som Christine Flynn, kjendis kokk og populær Instagrammer med over 125 000 følgere.