Rull ned og oppdag mer

Flying Culinary Circus

Mathias Spieler Bugge

Et av medlemmene i Flying Culinary Circus, som lager mat til kongefamilien i Dubai og verdensberømte artister in Los Angeles. Før han begynte å reise verden rundt med sine kollegaer, jobbet Mathias på den anerkjente Michelin-restauranten Bagatelle i Oslo.

Hans Kristian Larsen

Et av medlemmene i Flying Culinary Circus. De fire kokkene fikk iden til dette konseptet da de jobbet i New York, hvor en entusiastisk gjest fra Los Angeles bestemte seg for å fly de over for at de skulle lage mat på festen hans. Før dette jobbet Hans Kristian på den anerkjente Michelin-restauranten Bagatelle i Oslo og som kokk på Mel Gibsons restaurant i Santa Barbara.

Flying Culinary Circus
Smarriga grönsaker tillagat med sous vide med perfekt innertemperatur

Forbedre smaken med riktig temperatur

Rett kjernetemperatur er nøkkelen til å lykkes med både kjøtt, fisk, fjærkre og faktisk også grønnsaker. Med dampovnen SteamPro AEG Mastery Range med innebygd termometer og sous vide-funksjon, er det enklere enn noensinne å få det akkurat slik du ønsker. I tillegg gir SteamPro deg selvtilliten til å våge å eksperimentere med nye temperaturen når du føler deg kreativ.

Tid og temperatur

Temperatur og tidsbehov er bestemt av råvaren, men også av størrelsen på det som skal lages. Velg alltid økologiske ingredienser når det er mulig, og husk at jo større stykke kjøtt eller grønnsaker, jo mer tid behøver det.

Sett termometeret inn i midten av den tykkeste delen for å få presis måling av temperaturen. Dette hjelper deg til perfekt resultat. Dersom kjøttet eller fisken tillages med bein, setter termometeret inntil beinet, også her i den tykkeste delen av kjøttet. Ta ut råvarene i god tid. Hvis du lager noe rett fra kjøleskapet vil det ta lengre tid enn hvis kjøttet eller fisken har rukket å få romtemperatur.

Saftig kjøtt

Et enkelt og godt råd når du skal lage kjøtt er å tilberede det på lav temperatur for å holde kjøttet saftig. Imidlertid bør man ta hensyn avhengig av type kjøtt. Rådyr skal for eksempel ikke lages i sous vide siden det allerede er veldig mørt og mister struktur hvis det blir tilberedt på den måten. Viltkjøtt, slik som rådyr, lages på 120 grader. Bryn i stekepannen før du legger det i ovnen. La det få en kjernetemperatur på ca. 55 grader.

Edle detaljer av oksekjøtt, for eksempel biffer av indrefilet eller ytrefilet er også svært mørt, men fordi det er et større dyr så er fibrene større, derfor er sous vide perfekt å bruke her. Brun kjøttet i panne etter at det er ferdig slik at du får en fin og velsmakende overflate. Lag gjerne med røkt smør eller bacon i posen for å få mer smak!

Hvis du ikke vil risiker fintøyet når du har invitert til middag kan du steke opp kjøttet på forhånd og la det avkjøles. Deretter vakuumpakk det og la det ligge i ovnen til den er klart og gjestene kommer. Nå kan du hilse velkommen uten fettflekker på klærne.

Kokkens anbefalte kjernetemperatur

Indrefilet

65 ˚C 

Oksefilet

56 ˚C 

Lammestek

60 ˚C 

Rådyrsfilet

55 ˚C 

Matlagingstermometer gir perfekt kjernetemperatur på kjøtt
Perfekt kjernetemperatur kjøtt

Fin fisk

Endelig kan tørr og kjedelig fisk blir noe for historiebøkene. Med kontroll på temperaturen kommer fisken å forbli både saftig, velsmakende og sunn. Et tips når du lager fisk er å sikre at kjernetemperaturen ikke går over 56 grader. Tilbered fisken, jevnt og rolig ved lav temperatur. Da beholder den smaken og bakes forsiktig av damp.

Bruker du sous vide stiller du bare inn ønskede sluttemperatur. Husk å krydre fisken før den legges i posen slik at den får en god smak. La være å steke fisken i ettertid. Den mister bare fuktighet og dermed saftighet.

En veldig god og samtidig MSC-merket fisk er abbor, det er en vill fisk som du kan spise med god samvittighet. Stek forsiktig i 48 grader.

Kokkens anbefalte kjernetemperatur

Laks 

46˚C

Torsk 

48˚C

Kveite 

46˚C 

Abbor

50 ˚C 

Perfekt kjernetemperatur fisk
Perfekt kjernetemperatur fisk

Grønnsaker på fremmarsj

Rødbeter, blomkål og kålrot er eksempler på grønnsaker som er perfekt for å lage i ovnen. I midlertidig kan grønnsaker og rotfrukter være lett å over- eller understeke i en vanlig ovn. Men matlagingsassistenten i vår nye ovn hjelper deg å få det rett på første forsøk og du kan løfte dine grønnsaker til nye kulinariske høyder.

Et tips fra restaurantkjøkkenet er at, i stedet for å koke potetene, vakuumpakk det og tilbered det i dampovnen på 96 grader i stedet. Da beholder du alle næringsstoffene og det blir jevnere kokt. For ytterligere å heve smaken et par hakk, kan du legge smeltet smør, hummerbuljong, friske urter, eller noe annet du liker.

Hvit asparges blir beste i sous vide på 75 grader. En enkel og god måte å gi mer smak til hvit asparges er ved å tilsette rapsolje salt, litt sukker og sitron.

Kokkens anbefalte kjernetemperatur

Poteter

96˚C 

Hvit asparges

75˚C 

Rødbeter

95 ˚C

Blomkål

87˚C 

Kålrot

90˚C 

Asparges med perfekt kjernetemperatur
Artisjokk med perfekt kjernetemperatur

Husk på!

Det meste er en smakssak, men ikke når det kommer til kylling og svinekjøtt. På grunn av risiko for sykdom, er det viktig å vite når kjøttet er skikkelig gjennomstekt.

AEG dampovn SteamPro

Med den nye dampovnen AEG Mastery Range øker den perfekte temperaturen din smaksopplevelse, uansett hva du lager. Med en elegant berøringsflate, kan du enkelt kontrollere og finjustere tid, temperatur og funksjon ned til minste detalj og helt basert på dine egne preferanser.

Les mer om SteamPro-dampovnen

Damp fra dampovn med matlagningstermometer
Detaljbilde på dampovnen med matlagningstermometer for perfekt kjernetemperatur