Hvordan vaske og tørke dundyne/jakke.

Senest oppdatert 15.12.2021 14.44

Problem

Unngå at dun klumper seg 

Gjelder

Dunprodukter som skal vaskes og tørkes

Vedtak

Hvis du vasker og tørker duntøyet ditt riktig, vil det holde seg godt mye lengre! Et viktig verktøy når man tørker dun, er å legge ved tørkeballer eller tennisballer under tørkeprosessen. Dette forhindrer at fjærene klumper seg. 1. Bruk lave temperaturer når du vasker dun. 

Sørg for å vaske dunjakker på en lav temperatur, på en lav syklus og sett maskinen på en ekstra skyllesyklus for å fjerne spor av vaskemiddel.

Dundyner bør vaskes på 60 grader, med mindre noe annet er oppgitt på vaskeanvisningen. Dette fordi at dynen da blir tilstrekkelig vasket, og eventuell midd forsvinner. 

Ved vasking av dun, anbefales det å ikke bruke tøymykner, dette for å bevare dunen best mulig over lengre tid. 

For å få ut mest mulig fuktighet ut av vasken uten å bruke for høy sentrifugering er det anbefalt å bruke dunprogrammet, har du ikke dette er det anbefalt å bruke ullprogrammet da dette vil være mest skånsomt for plaggene, og vil forhindre at det klumper seg under vaskeprosessen. 

Hvis du ikke har verken ullprogram eller dunprogram er det anbefalt å velge et skånsomt program, med lav temperatur og hastighet. Vi anbefaler på det sterkeste å bruke programmene nevnt over for å få best mulig resultat. 

NB! Husk å sjekke at det ikke er noen hull i sømmene før du vasker i maskinen, og sjekk etter små hull som kan gjøre at du får dunlekkasje i maskinen. 2. Å tørke dundyne og dunjakker i tørketrommelen. 

Dun klumper seg når de blir vasket i vaskemaskinen, og derfor anbefaler vi at etter endt vask tørkes dette i tørketrommelen med tørkeballer. Dette burde gjøres så raskt som mulig etter endt vaskesyklus for å unngå at dunen klumper seg eller synker og at det kan dannes vondt lukt i dunen. 

Vi anbefaler at man bruker et egnet tørkeprogram for eksempel dun eller ullprogram. Les mer om dette i bruksanvisningen. Hvis ingen av disse programmene er på din tørketrommel, velg et tidsstyring i stedenfor program. Dette kan du også lese mer om i bruksanvisningen. 

Man kan også tørke dette uten tørketrommel, men merk da at dette vil være en tidskrevende og ikke anbefalt handling. Årsaken er da at du må sørge for at dunen er jevnt fordelt, og man må jevnlig riste dunproduktet for å unngå klumpdannelser. 

Tørkeballer kan kjøpes her. 


3. Beskytt overflaten på dunjakken

Vask klærne separat fra andre plagg med tomme lommer, lukk borrelåsfester og hold glidelåser oppe for å unngå overflateskader.


3DScan teknologi. Presisjonstørking.

Opplev omfattende tørkeytelse med den unike AEG 3DScan-teknologien. Fuktighet dypt inne i plaggene oppdages ved hjelp av sensorer som kan føle fuktighet opptil 5 centimeter dypt inn i klærne. Når tradisjonelle tørketromler skulle indikere at jakken er tørr, fortsetter 3DScan til og med selv tykke lagdelte plagg er nøyaktig tørket - noe som ikke krever ytterligere lufttørking. Dette gjør at jakken opprettholder sin utseende og gir opptil 30% høyere varmeisolasjon sammenlignet med lufttørking.