Hvordan oppbevare mat i kjøleskap og fryser?

Senest oppdatert 11.05.2020 12.21

Spørsmål:

  • Hvordan oppbevare mat i kjøleskap og fryser?

Gjelder:

  • Kjøleskap
  • Kombiskap
  • Frysere

Generelle tips for oppbevaring av mat i kjøleskap:

  • Unngå overfylte hyller i apparatet. Fullpakkede hyller vil redusere luftsirkulasjonen og forårsaker ujevn kjøling.
  • Dekk til maten og tørk beholderne helt innen du plasserer dem i enheten. Dette reduserer fuktighetsoppbygging inne i enheten.
  • Pakk inn matvarer med sterk lukt eller høyt fuktighetsinnhold.
  • Oppbevar frukt og grønnsaker i grønnsaksskuffen. Der fanges fuktigheten opp og bidrar til å bevare matens kvalitet i lengre tid.
  • De fleste frukt og grønnsaker bør lagres ved lav temperatur og høy luftfuktighet.
  • Pakk rått kjøtt og fjærfe godt inn slik at det ikke oppstår lekkasje og forurensning av andre matvarer eller overflater. Kjøtt som skal holdes lengre enn to dager, skal fryses.
  • Smør og ost: plasseres i lufttette bokser eller pakkes i aluminiumsfolie/plastfolie for å holde luft borte så godt som mulig.
  • Flasker: disse trenger en kork og bør lagres i flaskehyllen i døren, eller (hvis det følger med) på flaskehyllen.
  • Bananer, poteter, løk og hvitløk må kun oppbevares i kjøleskap dersom de er godt innpakket.
  • Varm mat bør avkjøles til romtemperatur før den plasseres i skapet. Hvis ikke, vil den indre temperaturen i skapet samt apparatets energiforbruk øke 
  • Plasser vannholdig mat eller mat med mye fuktighet foran på hyllene (nærme døren). Hvis de er plassert nær det kalde luftuttaket, kan de fryse

Generelle tips for oppbevaring av mat i fryseskap:

  • For å minimere dehydrering av mat og kvalitetsforringelse, kan du bruke aluminiumsfolie, frysepakning, fryseposer eller lufttette beholdere. 
  • Tving så mye luft ut av pakkene som mulig og forsegl dem. Fanget luft kan føre til at maten tørker ut, skifter farge og får en bismak (frysebrann).
  • Pakk inn fersk kjøtt og fjærfe i egnet frysepakning før frysing
  • Ikke frys ned igjen kjøtt som har vært opptint
  • Unngå å legge inn for mye varm mat samtidig i fryseren. Det vil overbelaste fryseren, forlenge innfrysingstiden og kan øke temperaturen på nedfryst mat.
  • Ikke oppbevar iskrem, islollies eller brød i fryserens dørhyller eller på fryserens øverste hylle: disse områdene er ikke de kaldeste delene av fryseren. Det er derfor sannsynlig at slike
  • varer vil tine raskere hvis de lagres i disse områdene
  • La det være rom mellom pakkene slik at kald luft kan sirkulere fritt og at maten fryser så raskt som mulig

Hjalp denne artikkelen deg?

Bestill service
Bestill service

Ønsker du bestille en service tekniker? Våre Electrolux teknikere inspiserer og løser problemet til et pris, inkludert reservedeler.

Reservedeler og tilbehør
Reservedeler og tilbehør

Finn originale reservedeler for produktet ditt i vår web shop og få de levert på døren.