Ta smaken til nye høyder

GOD SMAK HANDLER OM Å MESTRE DETALJENE

Det er de små detaljene som skiller «bare et måltid» fra de minneverdige. Til dette trenger du perfeksjon i hvert trinn, fra innkjøp til servering. Med våre apparater og dine ferdigheter, kan selv de seigeste bitene løsne fra benet med perfekt mørhet, og transformere sjokoladekaker til kakestykker som melter i munnen.

Steg 1: Kilde

Ved å forstå og å fokusere på hvor maten kommer fra, kan du oppdage noen av de mest smakfulle og sunneste og de mest bærekraftige måtene å ta smaken til nye høyder. Vi ser utenfor kjøkkenet, og starter med den faktiske kilden. Fra jordsmonnet og klimaet som gir næring, til frukt og grønnsaker. Og selvsagt levestandarden til dyrene som produserer kjøtt og melkeprodukter.

En avokado delt i to

Kvalitet over kvantitet

Ekstraordinær smak starter lenge før du begynner å tilberede maten. Når du velger ingrediensene, velg kvalitet fremfor kvantitet for sunnere retter som smaker bedre. For eksempel har tomater som høstes utendørs dobbelt så mye C-vitamin som de tomatene som har modnet i drivhus. De har også langt høyere nivåer med antioksidanter som gir mer smak og aroma. For at rettene dine skal ha den beste smaken, velg kvaltetsingredienser.

En salat i en glasskube representerer Kilde-pillaren i 'Taking Taste Further'

Oppdag virkelig smak

For bare noen tiår siden, med økningen av kunstige smaksstoffer, smakte maten vår helt annerledes. Kilde, vår første Tasteology episode, undersøker dette fenomenet. Vi spurte Mark Schatzker, en prominent forfatter innen emnet. Hans innsikt vil hjelpe deg med å sette pris på den ekte smaken av maten din – og det er viktig å huske på når du skaffer ingredienser.

Kjøttkokken, Ludwig Maurer med en Wagyu-okse
Hyggelig å møøøøte deg

Kjøttkokken Ludwig Maurer er også en Wagyu kvegoppdretter

MATEN VÅR ER HVA DEN FÅR I SEG

De sier at vi er hva vi spiser, men det samme gjelder også maten. For eksempel, høykvalitetsjord produserer mer langvarige, næringsrike bær, enn bær fra utarmet jord. Livsstilen til våre kjøtt- og meieridyr påvirker også smaken. Enten kveg er gress- eller korn-matet påvirker smaken av storfekjøtt. De to biffene vil også ha tydelig marmorering og ulike nivåer av vitaminer, mineraler og fettsyrer.

STEG 2: KJØLING

Riktig nedkjøling forbedrer smaken av rettene, før du engang har startet å tilberede maten. Frukt smaker fersk som rett fra naturen, kjøttet er alltid mørt og rester smaker like deilig som et nylaget måltid. Når du forstår matlagring kan du sørge for at ingrediensene får optimal smak. Slik kan du ta smaken til et nytt nivå, både før og etter tilberedning.

Ferske salatblad

Hold ferskmaten frisk

Fersk frukt og grønnsaker innholder mest vann med cellevegger som holder på fuktighet og smak. Når temperaturen er for høy brister celleveggene som fører til tap av smak og tekstur. Noen varer holder seg ferskere ved lavere temperaturer enn andre. Ingredienser slik som salatblader og rotgrønnsaker beholder optimal friskhet ved 0 ° C mens andre råvarer må oppbevares mellom 2 ° C og 5 ° C.

En isblokk med avkjølte ingredienser på innsiden for å representere Chill-pillaren som tar Smaken til nye Høyder

Smaksetikette

Lær hvordan du kaster mindre og finn nye og deilige måter å ta hånd om restene. Avkjøling, episode nummer 2 av Tasteology, utforsker det glemte oppbevaringssteget – siden bedre nedkjøling betyr mat med bedre smak. Våre eksperter kan hjelpe deg å oppdage de beste tipsene for ferskhet som varer lengre.

demonstrasjon om hvordan separat lagring av ingredienser vil hjelpe dem å holde seg ferske.

MED BEDRE LAGRING GÅR MINDRE TIL SPILLE

Riktig oppbevaring av mat reduserer også unødvendig avfall. 61 prosent av matavfallet kunne vært unngått med riktig matlagring. En enkel måte å redusere dette avfallet på er optimere hvor du lagrer hver ingrediens. Den nøyaktige temperaturen på hyllene i kjøleskapet kan variere. Så hvis du lagrer hver ingrediens på det ideelle stedet kan du drastisk redusere hvor mye mat du kaster.

et utvalg av aromatiske ingredienser slik som: ingefær, chili, vårløk og sesamfrø
Nedkjøl med ProFresh

Beskytt smaken og hold maten ferskere lengre

ProFresh-kombiskapet

Ta vare på naturlige aromaer

ProFresh Plus-serien vår gir deg det mest fleksible kombiskapet som er tilgjengelig, slik at maten din holder seg frisk lengre. Ikke bare beskytter ProFresh smaken av maten din, den beskytter også dens naturlige aroma. Slik at maten kommer alltid til å lukte og smake best mulig.

Du mister mye smak hvis du lagrer mat på feil måte

Ludwig Maurer

Wagyu kvegoppdretter og kokk

2 frosne fisk

Frys ferskheten

Noen ingredienser holder seg bedre når de fryses – men kun hvis de fryses på riktig måte. Sakte innfrysing skaper store iskrystaller som kan ødelegge matvarenes naturlige tekstur og smak. TwinTech®-teknologien bruker rask innfrysing for å sirkulere tørr kald luft som hindrer denne skaden. Slik at ingrediensene varer lengre og smaker bedre.

Visste du?

Fersk asparges som har beholdt fargen med riktig kjøling

Mer enn 75 prosent av husholdninger har ikke satt riktig kjøleskaptemperatur. Dette fører til at maten mister sin smak og tekstur før du en gang har kommet i gang med å lage mat.

De fleste kjøleskap sirkulerer den samme luften mellom kjøleskapet og fryseren, noe som skaper feil temperatur og luftfuktighet i hvert kammer.

Steg 3: Varme

Forstår du hvorfor varme skaper smak og konsistens kan utforske potensiale for hver ingrediens. Matlaging bryter ned store molekyler til små og frigjør innelåst smak. Oppdag hvordan ulike oppvarmingsmetoder, fra induksjon til damp og sous vide frigjør herlige smaker og tar smaken til en nytt nivå for enhver rett.

En velsmakende gourmetrett av kjøtt og grønnsaker

Å FORSTÅ VARME

For resultater som virkelig tar smaken til et høyere nivå må du lære deg varmebehandling på molekylært nivå. De perfekte biffene smaker fantastisk på grunn av reaksjonen mellom amino-syrer og sukker ved 130 °C. Men ved høyere varme flykter molekylene og tar smaken og teksturen med seg. De beste grønnsakene som passer som tilbehør, krever nok varme for at celleveggene som inneholder smaken brister uten at smaken fordunster.

En flamme i en glasskube representerer varmepillaren i 'Taking Taste Further'

Varme-mesterklassen

Mestring av varme er nøkkelen til å skape mat med mer smak, men hva betyr det for deg og dine kokemetoder? Vår ekspert på Tasteology, Catalina Vélez utforsker de historiske røttene av matlaging med damp og med lav varme. Og hvordan den er vital for beskyttelse av smaken og næringsinnholdet av maten du kan tilberede hjemme.

Mat som tilberedes i en wok på en AEG-induksjonstopp

Lås inn smakene med induksjon

Induksjonsplater gir deg nøyaktig kontroll og varmefordeling for å utvikle smaken. Mens kjøttet steker, trekker proteinene seg sammen og slipper ut fuktighet, næringsmidler og smaker. Å bytte fra høy til lav varme gjør at fibrene slapper av, og kapsler inn de smakfulle saftene. For beste resultater snur du hvert 15 sekund, ikke etter noen minutter. Biffens indre varme bidrar mer til stekingen enn varmen som omgir den.

En rillestekt biffmiddag på et trebrett
MaxiSense® Combi

Det ideelle valget for retter der hvert sekund, og hver grad, teller.

En MaxiSense Combi induksjonskoketopp med en plancha-grill

Fullstendig frihet i matlagingen

Få det meste ut av kreativiteten din med fleksibiliteten og presisjonen til MaxiSense® Combi. Den bruker induksjonsteknologi for å varme opp mat raskere enn komfyrtopper som bruker gass eller strøm. Den presise varmekontrollen lar deg også bytte fra bruning til småkoking under matlagingen.

Dampen er den beste varmen

Matlaging med damp er blitt populært fordi skånsomheten beskytter molekylene i maten. Maten din blir ikke overopphetet og smaken forsvinner ikke. Denne ekstra vanndampen hindrer også at matens fuktighet fordamper og gir utsiden mer sprøhet uten at innsiden blir over- eller understeker. Dette medfører at deig hever raskere og også jevnere. I tillegg til bedre karamellisering på deigens overflate får du nydelig tykk skorpe hver gang.

Damping gjør at ingrediensene beholder den beste og reneste formen

Catalina Vélez

TV-kokk

Et utvalg av vakuum-forseglede ingredienser

Sublim sous vide

Sous vide er sannsynligvis den beste teknikken for varmestyring. Sous vide bruker vakuumposer og vannbad for å forsegle fuktigheten, aromaen, næringsstoffene og smaken av hver ingrediens. Ved presis kontroll av temperaturen har du enestående kontroll over resultatet og nesten perfekt reproduserbarhet.

En sammenligning viser forskjellen matlaging med sous vide gjør med andebryst
ProCombi® Plus

Bare forsegl maten i posen, plasser den i stekeovnen og nyt.

Lettvint sous vide

Sous vide bruker vakuumpakkede poser til å tilføre smak og bevare fuktigheten til ingrediensene. Temperaturen blir holdt innenfor et område på en halv grad for reproduserbar presisjon. Med ProCombi® Plus er sous vide enkelt. Dermed er du garantert appetittvekkende resultater hver gang.

Visste du?

Gulrot

Vannmolekyler leder varme mye raskere enn luft slik at 100 °C damp fordeler varme like effektivt som 600 °C varm luft.

Koker du grønnsaker mister du 70 prosent C-vitamin, damper du de mister du bare 40 prosent.

STEG 4: ERFARING

Alle våre sanser kan supplementere smak. Selv når du har avsluttet matlagingen, så gjør det at du har forstått hvordan synet, lyden og taktile sensasjoner påvirker smaken, at du kan fortsette å ta smaken til et nytt nivå helt til spisebordet.

En deilig og saftig biff perfekt tilberedt med damp

Smak med øynene

Mat smaker bedre når den har sin naturlige farge, og det er derfor vi elsker en perfekt rosa biff og brød med gyllenbrun skorpe. Skånsom damp beskytter maten slik at disse strålende fargene ikke går tapt. Hvordan du presenterer maten kan også høyne smaksopplevelsen. Bruk runde hvite tallerkener for søte smaker, og kantede tallerkener for den dype smaken – og plasser alltid maten midt på tallerkenen for å fremheve smaken i rettene dine.

Et utvalg av bestikk, tallerkener og matprodukter i en glassboks for å representere EXPERIENCE-pillaren av 'Taking Taste Further'.
Matlaging med damp bevarer farger

Eksperimentell forskning innen psykologi indikerer at vi oppfatter frukt og grønnsaker med sterkere farger som ferskere og med mer smak.

En fest for sansene

Mat er en opplevelse for alle sansene. For å hjelpe deg å lage retter som treffer, utforsker Tasteology-eksperten Charles Spence synssansen. Hvordan farge og form påvirker smaken av maten. Og hvorfor Instagram får smaksløkene til å pirre.

Et elegant kjøkken

Smak med lyd

Bakgrunnslyder og musikk på kjøkkenet kan gjøre stor forskjell på hvordan matretter smaker. Høye toner forsterker søte og sure smaker, mens lave toner tar bitre eller umami smaker til nye høyder. Spiller du musikk med samme volum som samtalen, kan du også oppleve at du får mer glede av måltidet. Med lydløst avtrekk på kjøkkenet kan du oppleve den virkelige effekten av lyd på dine smaksløker.

Et bilde som viser forholdet mellom lyd og opplevelsen og smaken av et måltid
Fyll stillheten

Med en så og si lydløs kjøkkenventilator kan du gi kjøkkenet ditt det ideelle lydsporet for å forbedre ethvert måltid.

En myk sjokoladepudding tilberedt med damp for perfekt tekstur

Smak med fingertuppene

Måten maten føles når vi tar en bit influerer avgjort på smaken – fra biffens mørhet eller fuktigheten av en sjokoladekake. Den skånsomme varmen av damp eller sous vide er den beste måten å få perfekte teksturer som disse. Selv følelsen av kjøkkenredskapene du har i hånden kan utgjøre en forskjell. Tyngre bestikk forbedrer kvaliteten på et måltid. Og formen og vekten av et glass endrer smaken på det du drikker.

Jo rikere fargen er, jo mer intens kan smaken være.

Prof. Charles Spence

University of Oxford

Visste du?

Et krystallklart fritthengende vinglass i en kube

Undersøkelser har vist at hvitvin smaker best i blå og røde omgivelser.

Formen av et glass kan bestemme hvordan vi oppfatter kvaliteten av matretter og drikke.

Å ta smaken til et nytt nivå er et resultat av lidenskap, engasjement og forståelse for hvert trinn i matlagingsprosessen. Om hvordan du finner de beste råvarene, bevarer dem perfekt, varmer dem opp for optimal smak og gjør presentasjonen en opplevelse i seg selv.

Nå som du kjenner og mestrer detaljene er det på tide å få glede av resultatene.