Care Label Project

Care Label Project

 

VI ØNSKER Å ENDRE DAGENS VASKEVANER

Hvorfor? 90 % av klærne vi eier blir kastet lenge før de bør, og vi sverger fortsatt til utdaterte vaskeinstruksjoner fra 50-tallet. Endring er nødvendig.

 

CARE LABEL PROJECT

Care Label Project er vår metode som produktskapere, designere og produsenter for å inspirere, lære bort og oppdatere måten vi tar vare på klærne våre på. Vi må slutte å merke ømfintlige tekstiler med «kun rens», slutte å vaske på høye temperaturer og slutte å være redde for å ha ull i maskinene. Faktisk er det ofte selve vaskelappene som egentlig skal veilede oss som skaper forvirring.

IKKE OVERVASK

Med Care Label Project snur vi denne trenden på hodet. Som en start, lanserer vi en helt ny vaskelapp, «Ikke overvask», sammen med en eksklusiv kolleksjon av designerplagg med laboratoriumstestede råd og tips for moderne kles- og tekstilpleie. Bli med å endre motens fremtid, én vaskelapp av gangen.


UTFORDRER VASKELAPPER

Vi har slått oss sammen med en rekke fremadstormende designere og klesprodusenter som deler lidenskapen vår for innovasjon i moteindustrien. Sammen har vi utfordret en rekke vaskelapper ved å teste designerens plagg med moderne vaskeutstyr i R&D-laboratoriet vårt.

30 GRADER

Noe de fleste av oss ikke vet, er at den temperaturen som står på vaskelappene er maksimal temperatur, ikke den anbefalte. Å vaske på en lavere temperatur vil forlenge levetiden til plaggene dine, og sørge for at de kjennes nye og freshe lenger. En lavere temperatur er også bedre for strømregningen. For eksempel, om du går fra 40 til 30 grader kan du spare opp til 60 % av energibruken.

Hvorfor det er bedre å vaske med lave temperaturer og fler tips

Visste du?

Gjennomsnittstemperaturen for klesvask er på 41°C i Europa

Mindre regelmessig vask av klær og jeans, og ved lavere temperatur, forlenger levetiden.

Han Ates

London, Storbritannia

KUN KJEMISK RENS

Våre mest ømfintlige plagg blir merket med «kun kjemisk rens». Men selv om klærne dine kanskje blir rene, så er det en prosess full av kjemikaler som både er skadelige for plagget og miljøet. I dag unngår èn av tre å kjøpe plagg som er merket med «kun kjemisk rens» på grunn av bryderiet. Nå, takket være helt nye forbedringer av vaskemaskinteknologi og vaskemiddel, er det mulig å bruke mer skånsomme vaskesykluser, lavere temperaturer og tørkeinnstillinger slik at du faktisk kan vaske «kun kjemisk rens»-plagg rett i maskinen. Noen plagg er derimot merket «kun kjemisk rens» for en bestemt grunn. De har detaljer eller materialer som kan endre farge eller fasong dersom de blir vasket hjemme. Heldigvis er ikke kjemikalier din eneste valgmulighet; mange renserier har begynt å bruke grønnere metoder, slik som våtrens og karbondioksid-løsemiddel. Så dersom du må gå til et renseri, prøv å finne et som er miljøbevisst.

Hvordan du vet hvilke «kun kjemisk rens» klær du kan vaske hjemme og fler tips

Visste du?

55 % benytter seg av renserier i blant, men bare halvparten av de er fornøyde

Mange plagg som er merket «kun kjemisk rens» kan vaskes på lavere temperaturer i en maskin.

Doriane van Overeem

Brussel, Belgia

INGEN TØRKETROMLING

Denne vaskeanvisningen er ofte sett på som en allmenngyldig instruksjon som fører til at folk velger å lufttørke i stedet. Selv om dette stemmer for noen plagg, så vil mange sensitive materialer (som utendørsklær og vannavstøtende materialer) holde seg lenger dersom de tørketromles på rett syklus. Med de fleste moderne maskiner kan du til og med tørke ømfintlige materialer som silke og ull i maskinen. Se etter tørketromler merket med Woolmark-sertifiseringen. Den garanterer at du trygt kan tørke selv dine fineste ullplagg i maskinen.

Hva du skal tenke på når du tørketromler og fler tips

Visste du?

70 % arver sine klespleie-vaner fra foreldrene sine

Jeg mener at alt kan tørketromles så lenge du bruker det riktige programmet.

Tim Labenda

Berlin, Tyskland

KUN HÅNDVASK

Mange tror at håndvasking er den mest skånsomme måten å vaske et ømfintlig plagg. Det er det foreldrene våre som har lært oss, og det jo dette vaskeinstruksjonen lærer oss. I dag derimot, med moderne maskiner, er ikke dette lenger tilfellet. Håndvasking forbruker både tid og vann, og har en tendens til å utsette tekstilfibrene for friksjon. Når du vasker for hånd og gnir plagget mot seg selv er du ofte mer hardhendt enn du tror. Velg i stedet en skånsom syklus med lavere vasketemperatur på vaskemaskinen din, og du vil få jobben gjort uten å mishandle plagget ditt. Faktisk så håndvasker så mange som 75 % av oss, men bare en fjerdedel er fornøyd med resultatet.

Hvordan en maskinvask kan være mer skånsom enn dine hender og fler tips

Visste du?

Å forlenge livet til klærne dine med ni ekstra måneder vil redusere karbon-, land og vannavtrykk med rundt 20-30 % hver

I stedet for å vaske for hånd, kan du vaske strikket tøy i en skånsom syklus.

Clara Martin

London, Storbritannia


VASKELAPPKOLLEKSJONEN

Bla gjennom kolleksjonen med utsøkte plagg fra 16 designere, alle vasket med AEGs moderne pleieråd som er utviklet etter testing i R&D-laboratoriet vårt. Disse vakre plaggene fortjener å bli behandlet riktig.

Last ned "lookbook"

Last ned vår Care Label Project-lookbook for mer informasjon og inspirasjon fra alle deltakende designere.


DEN MODERNE VEILEDNINGEN FOR KLESPLEIE

Mange insisterer fortsatt på å bruke utdaterte instruksjoner fra 50-tallet. Vi har utviklet en moderne veiledning for klespleie i AEG R&D-laboratoriet.

 • Kun håndvask

  Når du vasker for hånd og gnir plagget mot seg selv er du ofte mer hardhendt enn du tror. De fleste plaggene som er merket med «kun håndvask» kan med fordel heller bli vasket på en skånsom syklus i en moderne vaskemaskin, heller enn å bli vasket med på den gammeldagse måten for hånd som utsetter fibrene for unødvendig friksjon.

 • 30 grader

  Høyere temperaturer beytydde en gang renere klær, men det er ikke lenger et faktum. Vask på lavere temperaturer sparer masse energi og er skånsommere for plaggene, noe som gjør at de varer lenger.

 • Stryking

  For ømfintlige stoffer som silke , eller for plagg som har detaljer som knapper, glidlåser osv., så er det ofte lettere og mer skånsomt å bruke et dampprogram i stedet for et strykejern. Hvis du bruker et strykejern på slike plagg, vær forsiktig så du ikke presser for hard på disse detaljene og følger instruksjonen på vaskeanvisningen.

 • Ingen tørketromling

  Når du overfyller en maskin kan plaggene dine lett bli sammenfiltret, mens en underfyllt maskin er sløsing av energi og penger. Det er også bedre å bruke automatiske programmer i stedet for tidsbrgrensede program siden maskinen kan unngå å krympe klærne dine ved å fange opp rett fuktighetsnivå i klærne.

 • Kun kjemisk rens

  Takket være nye forbedringer av vaskemaskinsteknologi og vaskemiddel bruke mer skånsomme vaskesykluser, lavere temperaturer og tørke-instillinger så er det nå mulig å vaske selv «kun kjemisk rens» plagg i maskinen uten å ødelegge dem.

 • Ikke overvask

  For å understreke viktigheten av å tenke seg om før du putter klærne dine i vaskemaskinen, så lanserer vi en helt ny vaskeanvisning – Ikke overvask. I forbindelese med dette så har AEG utviklet helt nye løsninger for å redusere behovet for å vaske så ofte.

  Utforsk vaskeanvisningen – Ofte stilte spørsmål og tips


AKTØRER I VASKELAPPROSJEKTET

Vi kan ikke gjøre dette alene. Våre partnere er en stor del av the Care Label Project. Er du er designermerke som ønsker å bli med i Care Label Project? Vi gir bort over 20.000 «Ikke overvask»-vaskeanvisnger helt gratis – sammen kan vi gjøre en endring. Klikk her!

 • Woolmark-selskapet

  Woolmark-selskapet er en global autoritet når det gjelder ull. Woolmark-logoen er en av verdens mest gjenkjente og respekterte varemerker, og den garanterer høyeste kvalitet. Woolmark representerer banebrytende kvalitet og innovasjon fra gårdsbruk til ferdig produkt. Woolmark-selskapet er et datterselskap av Australian Wool Innovation, en ikke-kommeriell organisasjon som gjennomfører reserach, utvikling og markedsføring på vegne av mer enn 55 000 ullprodusenter som var med å starte selskapet.

  Besøk nettsted

 • Fashion Revolution

  Fashion Revolution er en global ikke-kommersiell organisasjon som er forent om en årlig kampanje. De ønsker økt oppmerksomhet rundt «den faktiske prisen for mote», å vise verden at endring er mulig og å fremheve alle som er involvert i å skape en mer bærekraftig fremtid. Fashion Revolution startet arbeidet sitt med fokus på produksjonsfasen, men de har begynt å se på etterpleie og mulighetene for mer bærekraftige holdninger.

  Besøk nettsted

 • Not just a label

  NOT JUST A LABEL (NJAL) er verdens ledende designerplattform for å vise frem og frembringe dagens pionerer innen samtidsmote. NJAL oppmuntrer designere til å produsere mote som er bærekraftig og som støtter lokalsamfunn og håndverk. NJAL har stått for en revolusjonerende tilnærming til moteindustrien, utenfor politikk og eksisterende systemer som er hemmende for designernes vekst og integritet.

  Besøk nettsted

ELECTROLUX

Electrolux er globalt ledende innenfor hvitevarer og produkter for hjemmet, basert på grundig konsument forståelse og utviklet i tett samarbeid med profesjonelle brukere. Electrolux tilbyr gjennomtenkt design, innovative løsninger for husholdninger for bedrifter, med produkter som kjøleskap, oppvaskmaskiner, vaskemaskiner, små husholdningsapparater og mer. I 2017 mottok Electrolux Gold Class Awar i RobecoSAM's Sustainability Yearbook, en årlig kåring av den bærekraftige dirften av verdens største bedrifter.

Besøk nettsted